November 18, 2010

Darah Ohh Darah

Assalamualaikum and good night everyone.

waktu sekarang menunjukkan jam tepat pukul 9.36 malam. Sekarang ni saya kat hostel berdekatan dengan Hospital Pakar Puteri. Yuhuu hari ini agak gumbira rasanya kerana kat hospital tadi banyak dapat procedure yang sangat best! Pagi tadi buat blood transfusion, pastu buat drug calculation, injection subcutaneous untuk pesakit diabetic. Memang best! Sebab dapat sign dari Sister Wan yang tersayang/. Muah I LOVE U SISTER! For ever and ever2 hehehehe [ geli ayat ni bila dengar sendirii].

Aku keje kat Orthopedic ward. Hari ni sangat penat lelah bekerja kat hos. sebab student cuma dua org jer keje. Senior aku ada kelas.. Memang kaki nak tercabut der, balik aku terus baring atas katil

YA Allah NikMaTnyA SedAp Tak TerKaTa haha





Nak bagitahu sedikit info tentang darah. Anda dare jenis apa. Eh bukan, darah group apa yer?

Hehe mula2 kalau nak tahu kita darah jenis apa, kenela pergi check dulu kat hos. yg berdekatan dgn anda. Senang jer.

Dan kalau anda nak derma dare pun bole di hospital, oppsss silap! Darah yerr u know.. Bukan dare.. itu lain maksudnye. Huhu. Mesti uollss geli bila tengok darah kan? I pun geli mula2 u, tapi bila lama2 tengok darah kat hospital ni i da biaser dah..Jadi nurse memang bestla tapi penat sikit la. Mana ada keje yang tak penat kan? Hohoho


Ini antara barang untuk blood transfusion. Ouhh I like jarum..

BACALA KALAU TAKNAK BACA PUN TAPA..

Red blood cell compatibility

  • Blood group AB individuals have both A and B antigens on the surface of their RBCs, and their blood serum does not contain any antibodies against either A or B antigen. Therefore, an individual with type AB blood can receive blood from any group (with AB being preferable), but can donate blood only to another type AB individual.
  • Blood group A individuals have the A antigen on the surface of their RBCs, and blood serum containing IgM antibodies against the B antigen. Therefore, a group A individual can receive blood only from individuals of groups A or O (with A being preferable), and can donate blood to individuals with type A or AB.
  • Blood group B individuals have the B antigen on the surface of their RBCs, and blood serum containing IgM antibodies against the A antigen. Therefore, a group B individual can receive blood only from individuals of groups B or O (with B being preferable), and can donate blood to individuals with type B or AB.
  • Blood group O (or blood group zero in some countries) individuals do not have either A or B antigens on the surface of their RBCs, but their blood serum contains IgM anti-A antibodies and anti-B antibodies against the A and B blood group antigens. Therefore, a group O individual can receive blood only from a group O individual, but can donate blood to individuals of any ABO blood group (i.e. A, B, O or AB). If anyone needs a blood transfusion in an emergency, and if the time taken to process the recipient's blood would cause a detrimental delay, O Negative blood can be issued.
Senang citer, kalau tak faham jugak uolls tengok carta gambar kat bawah ni. Donor tu anda menderma, recipient tu darah mana yang sesuai dalam badan anda untuk diterima.


Contohnya tengok dekat recipient, pesakit mempunyai darah jenis AB positive, jadi pesakit ini boleh terima semua group darah iaitu darah dari group O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB-, AB +

Dan kalau pesakit jenis darah O negative, pesakit hanya boleh menerima darah dari group O- sahaja. Sebabnya? Hehe baca kat atas yang bertajuk Red Blood Cell Compatibility.

Bagaimanapun, bukan semua orang layak menderma darah. Ada beberapa ciri yang membolehkan anda layak menjadi penderma, iaitu:

Berumur 18 hingga 65 tahun.
Berat badan melebihi 45 kilogram.
Tahap hemoglobin (kandungan protein dan zat besi) sekurang-kurangnya 12.5 peratus.
Tidak menghidap penyakit kronik.
Tidak minum alkohol 24 jam sebelum menderma.
Tidak mengambil ubat antibiotik, kecuali dengan kebenaran doktor.
Tidur melebihi lima jam pada malam sebelum hari menderma.

Manakala kumpulan di bawah juga dilarang menderma buat sementara waktu, iaitu:

Demam.
Berat badan kurang 45 kilogram.
Makan antibiotik yang tidak membenarkan mereka menderma darah.
Tidur kurang lima jam.
Minum minuman beralkohol kurang daripada 24 jam.
Menjalani pembedahan dalam tempoh enam bulan.
Mendapatkan rawatan gigi dalam tempoh 24 jam sebelum menderma.
Mendapat suntikan vaksinasi tiga minggu sebelum hari menderma.
Menindik telinga, menjalani akupuntur atau tatu dalam masa setahun.
Anda dilarang sama sekali menderma darah jika:
Menghidap penyakit kelamin, Aids, tekanan darah tinggi, sakit jantung, diabetes, talasemia, haemofilia dan hepatitis B atau C, sawan, asma dan batuk kering.
Menjalankan hubungan seks rambang dengan ramai pasangan.
Melanggani pekerja seks (pelacur).
Mengamalkan hubungan sejenis (homoseks).
Menjalankan hubungan seks dengan dua-dua jantina (biseksual).
Mengambil dadah secara suntikan.

Larangan ini bertujuan memberikan penderma menjalani ‘window period’ iaitu tempoh antara waktu kuman, bakteria atau virus memasuki badan hingga badan menghasilkan antibodi untuk menentang mikro organisma berkenaan.

Ini kerana ada penderma tidak sedar perlakuan tidak sihat boleh menjangkiti orang lain melalui darah mereka.


-Thanx kawan2 kerana sudi membaca sampai habis, appreciate it. BYE!-

7 comments:

azaliahjsalleh said...

belajar anp sal nie
but not very deep as u all

zacky ~786~ said...

owh.~
den darah "O" utk otaaakkk.. haha..

cimon said...

bagus nye orang ade darah O nih!

en.zacky musti derma darah banyak2 tau!

p/s:lamenye xderma darah...(T_T)

farhana said...

lia - sebb kiteorg kene transfer, korg x kene transfer
huhu mmg agk susah nk study sal ni

farhana said...

zacky - haha darah O ea.. mmg universal dara tu

farhana said...

cimon - pgila drma dara klo kempen drma dara da start nnt

Anonymous said...

Business is a combination of war and sport.