February 16, 2010

Detik Cinta Pasti Berlaku

Baru jer lepas beberapa minit tadi aku menonton cerita 'Ketika Cinta Bertasbih". Aku suka cerita ni.. Bagi aku best jer, sebab berkisarkan kisah cinta sampai ke akhir hayat. Maybe betol tindakan aku selama ni, aku tak pernah kapel dengan mana2 lelaki. Aku tak suka terima lelaki sesuka hati. Melainkan lelaki tu ada keimanan, keilmuan yang tinggi dalam agama Islam supaya dia dapat membimbing aku ke jalan Allah. Ok memang aku suka jual mahal dgn laki, sebab dah takde feeling takkan nak pakse gak kan. Sebab aku percaya jodoh di tangan Tuhan. Bagi aku keimanan yang penting bagi seseorang suami, kalau takde iman... memang musnah lah rumah tangga seseorang isteri. Ni cuma pandangan aku bagi seseorang suami.

Sama macam dalam citer ni, aku memang tak suka di madukan atas sebab2 tertentu. Bukannya nak mengharamkan berpoligami, boleh sebenarnya.. tapi.. ada batasnya. Bagi aku dia boleh bernikah dengan perempuan lain melainkan si isteri tak dapat menunaikan tanggungjawap sepenuhnya ke atas suami. Contohnya, si isteri mandul.. maka dengan itu mungkin aku boleh mengizinkan suami aku berkahwin dgn wanita lain atas sebab zuriat. So memang ada batas berpoligami ok.

Bagi aku memang sakit hati bila tengok suami bermesra dengan wanita lain. Macam tula aku rasa bila aku mampu menunaikan tanggungjawap sepenuhnya sedangkan si suami nak kahwin lagi. Tak cukup lagi ker?


Cerita dari hatiku:
Kadang2 bila aku terdengar lagu Ketika Cinta Bertasbih, aku mesti teringat dia.. =( Sampai sekarang aku susah nak lupakan dia. Mungkin sebab terdengar lagu ni kot. Ok tenang Farhana aku akan cuba lupakan dia. Sekarang aku dah loss contact dengan dia.. dia sendiri tak nak bagitaw aku sebab apa? Dah banyak kali aku bagi msj kat dia tapi dia tak nak replay.

Tiba2 dia suro kawan dia sampaikan pesanan kat aku yg dia tak dpt nak balas balik msj aku, sebab ada masalah yang x dapat dielakkan.. Lepas masalah dia da settle barulah dia akan contact aku balik dalam beberapa minggu. Apa maksud dia? Ok aku tak kisah dia tak nak bagitaw aku apa masalah dia, sebab aku memang seorang yang memahami dan tak nak timbulkan masalah.


miss him >.<

Tapi bila aku keseorangan dalam bilik, aku mesti nak menangis. Tak tau sebabnya apa? Tapi bila aku berhenti menangis, aku menjadi lebih bersemangat. Mungkin Allah dah bagi aku ujian cinta supaya aku menjadi lebih matang. Allah sahaja yang tahu betapa peritnya hati aku ini bila setiap kali aku menangis sorang2 dalam bilik. Mungkin aku ni seorang yang sensitif dan terlalu ikutkan perasaan.

Tapi ada sambungan plak untuk filem ni, memang comform arr aku nak beli yang kedua punya. Tak syokla kan tengok separuh cerita jer. Macam aku juga, tak seronok bila bercinta separuh jalan.

^_^
Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini
Hampa...

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terangMu
Biarkan lah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halalMu
Tuhan beri aku cinta...

Tak de benda lain yang dapat diungkapkan melainkan lirik ni

16 comments:

r-mean said...

'Ketika Cinta Bertasbih" bez jugak tajuk dia..
tapi tak pernah dengar pulak..cerita indon kah?
*best jugak "cerita dari hatiku" bleh buat filem nanti..hehe~

azaliahjsalleh said...

i x rasa i mampu hidup dlm poligami
diri i x cukup kuat untuk lihat suami sendiri bersama dgn org lain
sharing is caring but not loving
i cepat cemburu
harap je dpt somi yg x kn kawin byk

farhana said...

farhana
a'ah citer Indonesia
bykla buat filem, buat novel suda
haha

farhana said...

lia
mmg akan jrg ada pompuan yg ske idup poligami
smela kte

ShaFril said...

emm bgs pndirian awk dlm bab cri suami..hope awk jmpa yg awk nk nnt insyaallah hehe...

p/s: anti crita indon haha

farhana said...

la nape plak anti ni
citer dia best aw..
drpd Malysia xde langsung citer mcm ni, bgi keinsafan skit
huhu

mamariesya said...

wanita yang baik untuk lelaki yg baik...so dun worry my dear...jaga lah kehormatan dirimu sbg seorg muslimah sejati

Cik Akma said...

frhanaaa, hee akak da tgk cte baby n me. omg cte tu sgt2 beshh! haha baby tu comel gilaa

pssst bwu nk donlod cte ketika cinta bertasbihh.
btw novel cte ni beshh~ ;)

dee sygg said...

hee!~
blom lagy tgok cte tuh , heh heh :D
farahana , mst kuat semangat !! hehe :) nice blog dear ;)

farhana said...

thnx mamariesya, u always give me a moral support
luve u
tbe terharu +(

farhana said...

hee bru tgok ea cite tu
best kan citer baby and me

wah klo ble i nk download filem yg kedua punya, ada smbungn

farhana said...

thnx dee syg :)
insyaALLAH i akan kuatkn semngt

mamariesya said...

Well, akak dh anggap ana cam adik akak sendiri...luv u 2 3 4...

ShaFril said...

crita indon byk sgt kt tv skg ni smpai dh bosan nk tgk..crita mlayu pn sma gk haha

farhana said...

mamariesya - hehe
eh sis i blom tgok ag mke u
u ada add i kn kt facebook?
bgtaw i email u?

farhana said...

shafril
taw tape haha