May 2, 2011

Sejarah Diriku

Hye cansem(Cantik & Hensem)
If you want to know me better.. you can know myself at here. In my blog. This blog was established by me on February 2009. Almost 3 years I've been a blogger and all I wrote is about me and others information that is appropriate to be publish in my blog. Alah menyampahla nak cakap BI kat sini. Saya orang Malaysia, saya prefer cakap Bahasa Melayu. Bukan saya tak suka cakap BI, suka sangat2 okey cuma kalau kat dalam blog sendiri lebih cuka cakap bahasa jiwa bangsa sendiri. Hoho..

Masa kecik2 dulu saya ni memang seorang yang nakal. Suka lawang cakak orang tua.. Biaserla, budak kecik tak tahu pape. Kalau tak dapat apa yang nak dibeli kat kedai, mesti nak menangis sampai semua orang tengok tanpa segan dan silu. Memang bestla, menangis sambil duduk. Haha. Tapi bila umur dah menjangkau 10 tahun, perangai masih tak berubah lagi. huh..dah tak menangis dah, cuma suka melawan cakap orang tua jer. Sampai ayah pukul kat punggung saya sampai lebam. Haha.. Pastu menangis 24 jam. Kalau nak benti menangis time tu kene pujuk jugak dengan ayah sndiri barula benti melalak. Pastu mak pulak pujuk saya benti menangis.
sekarang ni, yang gantikan aku menjadi seorang yang sangat2 nakal dan cengeng adalah budak kat atas ni.. Akmal. Tapi yang bagusnya dia dengar cakap orang tua.. Tapi sangat2 nakal!

muka masa umur 18 tahun memang sangat2 Innocent..(Plakksssss haha)

Bila umur dah menjangkau 18 tahun barulah sikap kematanganku dah terserlah sikit. Dah tak melawan cakap Ibu Bapa. Sebab masa umur 18 tu memang perangai dah la sangat2 berubah.. Ayah suruh ana beli pape kat Mall, tapi Ana cakap taknak sebab taknak susahkan ayah. Duit cukup tak pergi sekolah? Ana cakap cukup padahal kadang2 terpaksa berlapar sebab tengok time tu ayah ngan mak macam susah sikit nak bagi duit.

Mana taknye ada 4 orang anak nak kene tanggung. Time tu kakak kat KL tengah blaja.. memangla kuar duit banyak. Kesian mak.. Kadang2 menangis jugak tengok mak tak cukup duit. Tak boleh tengok mak menangis, nanti aku menangis jugak. Nak tengok muka mak lagila penuh dengan keindahan syurga. Cium tangan mak pun aku dah terharu sangat2. InsyaAllah ana akan balas jasa2 mak suatu hari nanti kalau dipanjangkan umur. Lagila saya nak menangis bila dengar lagu Mamat - Untukmu Ibu.

Sedih bila saya terkenangkan pengorbanan mak ngan ayah semasa kecik. Tak ternilai pengorbanan mereka sampai ke syurga. Tanpa mereka saya tak boleh hidup dan kurang kasih sayang. Ibu lah segala-galanya. Ayah pula menjadi penguat kehidupan. Sempena dengan hari Ibu nanti, saya mendoakan agar mak dimurahkan rezeki dan dijauhkan dari segala kesusahan. I love you mom and also my Dad. Muah!

3 comments:

zacky ~786~ said...

:) ...

amal said...

follow di sini cik belog =)

cimon said...

lagu mamat tuh mmg tangkap sampai dlm jiwa nih (T_T)