May 24, 2009

Positive and negative things

Banyak perkara yang aku nak cakap tentang perkara positive and negative thing kat umah ni. Lebih2 lagi bile S.K. pulang ke rumah kerana bercuti. Die kalau balik umah memang banyak kebaikannya..

Antara kebaikan yang aku boleh dapat kat umah ni adalah:
1. Hampir semua baju akan dilipat olehnya.
2. Kerja2 rumah juga die akan lakukan.
3. Bila di rumah bersepah macam kandang kambing/lembu disebabkan perbuatan Akmal yang sangat baik di rumah, dia akan terus mengemas rumah..kesannya adalah rumah akan kemas sentiasa..huhu
4. Kat rumah pon sometimes dia akan masak, menggantikan tempatku yang hampir setiap hari kene masak aje.
5. Akan melayan kerenah budak kecik Akmal kat rumah, yang biasanya aku terpakse layan budak kecik itu! Memang penat layan budak tu wooo. Sekejap nak roti bakar, sekejap nak telor mata kerbau, sekejap nak Milo suku2 suam la, pastu nak mintak susu la. TAPE2 AKU SEBAGAI KAKAK YANG SOLEH kene layan gak..ahakss!


inilah rupa budak ni kalau nak suro aku buatkan sesuatu untuk dia, bila aku malas nak layan die..elele akak takkan tergoda dengan kuasa sakti matamu tula.."takkan tergoda punya dengan mata chomel muu" :P bahaha

Rumusannya, aku dapat berehat kat rumah dan tak perlu membuat kerja rumah lagi..SERTA boleh tido lepas balik sekolah..:D yeppy2 yariba2 anggere2

Tapi aku bukan nak cakap perkara2 yang baik saja, aku juga nak sentuh hal lain bile S.K. kat uma:
1. Bil telepon rumah akan naik dengan mendadak macam graf kat bawah ni..huhu
haha gambar ni saje2 jer..:P

perghh giler ar, seminggu da bape kali guna tepon kat uma.. Len la klo guna henset sendiri. Aku klo nak call orang pon guna henset sendiri taw. Maksudnya, guna kredit sendiri la..:)

2. Dia suka bergayut kadang2 hingga terganggu kelenaan tidurku..ku tak dapat tido la maksudnye, haha. Itu perkara biase jer, tak kesah sangat.
3. Laptop miliknya akan terbuka 24 jam hingga kene charge setiap hari..kesannya bil elektrik akan menaik sebanyak 5 peratus..
4. Hoho Bil Air juga akan naik beserta dengan bil elektrik..
5. Ape lagi ek yang naik selain bil2 ni?

Rumusannya, mak aku akan berleter setiap bulan bila bil telepon mencecah sebanyak ratus ringgit.. Ku tak mengerti, balik2 aku juga yang kene soal siasat dekat rumah ngan Faiz, sebab2 kenapa bil telepon naik.. Padahal, sebulan aku guna tepon uma sekali or langsung x guna pon beb. Aku tak suka bergayut kat umah..So siapa yang korang rasa suka bergayut berdasarkan fakta2 yang aku da tulis kat atas? hehehehe.. nanti aku juga yang kene marah ngan mak aku. :( sedih woo..

So aku cadangkan, kat rumah gunakan perkhidmatan telefon BER"topup". Kalau telefon rumah takde kredit, so tak de sesiapa dapat guna la haha. Bagus, jimat2 ;D

Hari ni, kira2 pukul 10.30 pagi akak aku da balik KL..memang ramai jer kat stesen bas Larkin tu, sebab nak balik blaja kat KL semula..bukan akak aku sorang jer..Sesak la juga, huhu.. Gambar candid yang di ambil olehku. Jangan mara kakekku ;D hehe

penantian penuh penantian..bila bas nak berambus daa

ooo yeh, sesekali letak gambar buruk kan besh..haha antuu duduk kat depan tuu

ciuut ar, kawan aku cakap mulut muncung aku tu bole buat penyidai/penyangkut kain kat umah die.. haha kalau nak sewa arr dulu..

28 comments:

joegrimjow said...

heee
susah yek camni

farhana said...

hehe taw tape
:)

lya said...

bil tepon tuh yg x leh bla

rindu na gune tepon umah , tp dh x de
pabila kesemua isik umah telah menggunakan nset

tiada lg denyutan tepon umah

eyh2 rindu public fon gk , time asrama dulu beratur na gune

Cik Akma said...

hahhaah mcm2 :)

.chocolatevanilla. said...

haha
tulah ana
akk pon jarang guna tpon umah
naty bil naik kna bebel lak
baik guna hp jaa walau kopak gak kadang2 hahah:)

atok said...

haha ade graf tuuu.
eheh

cida said...

uit..
xde keje eh cter pasal ku..
huhuhu..
xpe..
akan disediakan satu entry khas wat dikau..
huhu..

kueh bakar said...

ehhh!!! ko ada citer boys over flowers????

aku nak bleh?
tolong!

farhana said...

lya
eh bagusnye Family u semua gne henset jer kat uma
jimat bil tepon kan
haha

kire semua jenis tepon dirindui oleh u
bagus2 hehe ;)

farhana said...

akma
mcm2 ada :D

farhana said...

chocolatevanilla
wah untung mak sis kurang bil tepon kat uma..
haha
:D

farhana said...

Atok
graf adalah buktinya
ehehe x)

farhana said...

cida
hohohohohoho
ada berani buatla kak
bluekss..
ngahaha
tula sape suro gne tepon byk2 kat uma,
kan da ade entry khas buatmu
;)

farhana said...

kueh bakar
ehhh! ada2!
;D

kimomoto kozaima said...

hehe rajinnye adik kemas rumah...

ye la erk sy pon tension tol la, bil tepon asyik naik jek, x tau sape yang gune huhuh dah la sy yang tanggung bil tepon ngn streamyx...rase cam siot jek...

akak ana dah balik KL ek..haha ana leh in charge le skang kat umah ^^

farhana said...

haha same jer kimo ngan ana punya problem
weehee~

ohh tidak, kne jadi maid la plak..
penat2

d|n said...

nak tumpang sidai kain leh??haha

fezaL Mohd said...

dugaan. haha

farahin said...

dunia da berubah zaman da maju
huahua ape aku merepek ni ;p

farhana said...

D|n
bole, tpi kene bayar cukai dulu
hoho

farhana said...

fezal
cabaran. haha

farhana said...

farahin
btol la dok
haha
apa da kau ni

~cik manis~ said...

hahha
len kali psang public pon kat umah la yunk

d|n said...

alaa..
membe2 pn nk bekire ke??haha..
fre la eh??hehe
bukan byk..dlm sebakul je

farhana said...

public phone
haha bole2
nnt gne duit syiling jer..
klo xde duit x payah tepon
;)
hehe

farhana said...

d|N
hehe nak sebakul sehh
asal x seguni jer trus..
hahaha
;P

akira said...

anda cantek:D

farhana said...

ahaa thnx :D :D
supe duber senyum ni ku bagi padamu
haha