May 8, 2009

ku bahagia

Ku bahagia seadanya sekarang ni, tak perlukan BF untuk nak bahagia.. Melihat orang lain bahagia dengan pasangan kekasih memang kadang2 jeles, tapi aku tak kesah sangat haha. Sebab siyezly I'm said, aku tak pernah berkapel sepanjang belajar kat sekolah menengah ni..caye tak? Sebabnyer...aku mmg susah nak suke mana2 lelaki..hoho. Cerewet la katakan. Tu dulu tapi sekarang da lain oke. Ala kalau setakat cinta2 monyet tu ader la jugak time aku darjah 5..haha.

Sometimes bila single kite tak payah nak kusutkan masai diri pikir pasal cinta2,,yer tak? Tapi kadang2 bagus juga klo ada BF yang bole dijadikan sebagai pendorong semangat untuk kite trus belajar, sampaila ke menara gading..Alhamdulillah..selain keluarga dijadikan juga sebagai pendorong semangat kite untuk terus berjaya..
ehee sweet jer kan heliza ngan awal..time shooting jer ni. eh bagus nye klo dapat suami alim camni kan..hehe..

Tak macam ada sesetengah BF tu, ada la jugak penyebab ke arah maksiat dan sumbang mahram, baik jauhkan diri or lupekan saja orang macam tu. Betolkan zaman sekarang dah banyak dah pasangan kekasih yang aku tengok suke duduk berdua-duaan, jalan pimpin2 tangan padahal bukan muhrim die tu..Nasib baik aku blom buat lagi benda2 macam tu..alhamdulillah..hehe. Pilihlah kawan lelaki yang betol2, lepas tu barulah dijadikan sebagai BF kiter yang betol oke.. Nak tahu cara bercinta dalam Islam? CARANYA adalah mereka bercinta selepas berkahwin, memang nikmat dapat bercinta lepas kahwin. Tapi susah kan nak bercinta lepas kahwin? Tak semua orang dapat buat macamtu..Hehe pepatah melayu ada mengatakan, makin tua makin sayang..bye2~ Assalamualaikum~


[alamak pas ni da tak boleh pegang komputer, so baik aku updated banyak2..hehe]

34 comments:

naz said...

manusia kalau dah sesat. darurat pun jadi halal :)

kimomoto kozaima said...

setuju2 sgt huhu..dlm islam pon x de istilah couple nih..yang ada kawan, sahabat tu je...
nk sruh sy nsihat bgtau jek hehehe, nsihat brdsrkan pngalaman lagi bgus..buat STPM elok2 k, bleh smbng degree terus..^^

p/s- yep bercinta smsa kawin lg bagus setuju2 :D

farhana said...

naz
haha babi pon bole jadi halal satu hari nnt kan..;) time darurat jer

farhana said...

kimo
eh bukan pas STPM kene amek ijazah dlu kan? bukannya degree..
haha klo degree tu da jauh sngt kot kimo..kann

Bla3 said...

Salam.
makin tua makin sayang..
bleh pakai ke skrang ney..

farhana said...

bole kot..haha
kne la setia antara satu sama len, pastu jaga perhubungan,gerenti bole sayang sampai ketua ;)

~cik manis~ said...

klau bf tu ikhlas ngn kite,
dia x kan buat mcm2 yg x snonoh kat kite kn?
sbb ksh syg sbnr mmg terslit dlm jiwa stiap mnsia, iaitu ksih syg yg mndorong ke jalan Allah.

klau syg yg ke arah mskiat tu ksih syg brlndskan nfu smate2
:)

kimomoto kozaima said...

uik degree ngn ijazah sme jek ana...master jek len ngee~

miss anith said...

cinta itu indah..
jd xindah sbb slp plh..
aku doakn,ko akn dikurniakn cinta yg btul..yg ikhls..yg jujur..
n terutama skali cinta sejati..
Amin

.chocolatevanilla. said...

aah lah ijazah ngn degree kan sama syg:p
ohh yg pnting niat kita bercinta utk macari keredhaan allah bukan
xnak nak ckap byk2 tapi sama2 mengingatkan diri masing2 jugak hehehe

pay_joe said...

cinta time tunang ok x?..haha

taQi said...

salam cik farhana..

rajin2 bacala article kat link ni eh..

http://jomfaham.blogspot.com/2009/04/anda-ingin-bercinta.html

kimomoto kozaima said...

STPM->DEGREE(dlm bahasa melayu ijazah)->master->PHT->PHD

STPM ngn Diploma setaraf tp Diploma lebih diiktiraf...

klu lps habis STPM amik Diploma agak rugi(rugi masa) selalunye lepasan STPM amik degree terus, tp kne pointer tiptop lew...

milimilo said...

comelnye awal

farhana said...

a'ah btol tu cik manis..klo bf ikhlas mmg takkn buat mcm2 kat gf nye..:) hehe

farhana said...

kimo ooOO yeke ke kimo?
haha thnx 4 de information, akan ku manfaatkannya k..
pas stpm amek diploma? haha mmg buang masa..:) bek amek degree

farhana said...

thnx anith..
ko mmg kawan sejatiku sejak dri form 4..
hehe :)
setakat ni aku blom jumpa agi cinta sejati kot,klo cinta men2 tu adala..huhu

farhana said...

hehe btol tu kak ain :)
yeke same? wah bguslah..huhu

farhana said...

cinta time tunang? besh jugak..hehe

farhana said...

milimilo
hehe mmg die cute

farhana said...

kimo
ohh klo macamtu baik i amek f6, blaja rajin2 pastu trus amek degree, tak payah amek diploma, klo diploma kne blaja 3 tahun buang masa jerk..haha tol kan?

SelumbarKayu said...

kalau nak masuk form 6 belajar main2...keluar x leh jadi apa.... kalau diploma.... lepas tu dah bosan beljar...... stil ada kemahiran...

so kalau nak masuk form 6 ataupun matrik pastikan belajar betul

Cik Akma said...

btol2 akk setuju :)

dLa said...

awal ensem gler!
ustaz rock ahh ;)

Syaquost Eichizen said...

huh!

tahap kronik nih..
awk kawen jela..
agagaga..

>.<

farhana said...

selumbarkayu
haha mmg da lepas nk masuk form 6 ni nak struuggle blaja jerla.. sape nak main2 kan..:) buang masa ku nk men2 dlm stpm, dala spm pon hampeh skit..
takde la hampeh banyak..hehe

farhana said...

cik akma :)

dla
die mmg hensem gyler, jgn lpe saksikan filem terbarunye bulan mei ni akan dtg, bersama Heliza "Syurga Cinta" tajuknye, hehe sempat promote

farhana said...

syaq
haha jodoh di tgn tuhan..
blom ada sape2 pon buat masa ni dlm hatiku..
agaga~

a little less conversation said...

bese r tu..dorg ni de je otak..tp ilmu tahap cipan..haha

*far, de borang g x?? nk isi ni..erkk haha
eh jap nk g bli jubah ngn serban..wawa

d|n said...

em..klo kat stp fomat stud dy cam len la ngn blaja kt u..
dulu ckgu ak ad ckp..
dyorg xm bkn style kat u..
kejap2 ade xm..
kalo stp pekse dy sikit je kot..
tp cover trus byk topik..
tkt culture shock bile amik deg.
kene tnye org yg bpengalaman la..
ak pn x komfem..

em..pasal cinte..
sebenanye yg penting..
ape yg penting??kejesame..hehe
x de la..keberkatan dalam idup ni yg penting..
klo x berkat pe kite buat x gne jugak..
sebenarnye awal ak x respek sgt pn..ske kaler2 rmmbut..
kt dlm gambo 2..kn dy pki anting2..
ape hukumnye?
lu pkla senirik..hehe

farhana said...

a little less
haha borang ade2, pegi kat mahkamah syariah..

d|n
haha awal pkai anting2 eh?
eh aku x pasan la plak..
haha tape, aku x bape minat awal, aku minat heliza jerk
ngehehe~

kimomoto kozaima said...

sy pon minat heliza gak, mate dia besh beso hehehe..chumel...

farhana said...

hehe same2 ;)

kimomoto kozaima said...

same cam awak ngeee~