May 5, 2009

gagal sekali tak bermakna gagal selamanya..

Setiap kejayaan bermula daripada kegagalan. Aku suke cakap ayat ni bila aku dalam keadaan down or sedih or gagal..I start to wonder, why should I think about failness, because I believe that there's still have a lot of chances for me to grab it. Teringat aku cerita seorang usahawan yang sudah berjaya dan jadi kaya sekarang ni, kerana dia pernah amek SPM sebanyak 3 kali kerana gagal, lantas dia nekad untuk berjaya tanpa fikir kebelakang lagi. Dia berusaha dan berusaha dan akhirnya dia berjaya jugak dalam SPM..selepas itu dia telah memulakan perniagaan secara kecil kecilan, dan bermula daripada bawah. Lepas beberapa tahun itu dia sudah ada syarikat sendiri dan ada perniagaan sendiri, itu semua pun berkat daripada usaha dia sendiri..Cerita ni dah lama aku baca, tapi aku ingat lagi..

Jum ikuti perbualan aku dengan Lidia:

lidia
hye apa kaba?

farhana
hye back :P

lidia
u got PNC rite?

farhana
how did u noe? hehe
[padahal blom dapat surat tawaran lagi la, insyaALLAH dapat k]

lidia
i noela..haha upu?

farhana
upu sengal, no i tak dpt..tak kesah kawan i yg dpt 6A pon tak dpt upu, tak semua dia pilih kan :(

lidia
haha jgnla cedih2, asal tak dpt? u kan ada kelayakan?

kelayakan memang la aku ada, tapi orang yang pilih ni mule2 diorang tengok kelayakan dulu, pastu tengok kekosongan, "kadang2 walaupun kite ada kelayakan untuk amek bidang tu, tapi kita tak layak mengisi kekosongannya.." teringat aku kata2 Anith, sebab tu ada rayuan untuk kali kedua untuk mereka yang gagal dapat IPTA bagi kemasukan pertama. Mana tahu ada kekosongan untuk kali ke2, dan dapat plak kemasukan kali ke2..[ada ker kemasukan kali ke2?] Masih cerah ker peluang untuk kemasukan kali ke2 ni? tu semua bergantung kepada pelajar2 yang dapat tawaran kemasukan pertama. Kalau diorang tak laporkan diri untuk belajar, sebab2 alasan tertentu, mungkin banyak kekosongan kot? I guess so..

farhana
mmgla ada, tpi i terpilih kos yg xde kene mengena dgn I, sengall kan! haha terpilih bidng perakaunan, i plak dlu budak2 sc..hoho

lidia
haha tape, da de lesson, len kali pilih bidng yg berkaitan sc..k babe :)

farhana
haha sc i dpt kepujian jerla babe, takde smapai A1, bebal skit pasal sc, klo u tnye i pasal sj tape, kompon i bole target A..haha

a'ah klo pasal bab sc ni memang aku nyawa2 ikan jer markah time form 4 ngan form 5..nak kata bebal takla bebal, nak kata moron takdela moron, atleast aku lulus jerk, tak macam matapelajaran BM, fv aku. " Farhana BM kamu oke dapat A bole jer kamu jadi cikgu BM nanti" kata Cikgu Maimunah..a'ah yerla tu cikgu, tapi asal saya tak dapat temuduga untuk KPLSPM? hampeh betol..haha. Tula aku rasa, tak guna BM aku dpt A tapi subjek sc aku macam hampeh tol..Aku rasa subjek sains lagi penting kot untuk masuk Universiti, berbanding BM..dunno :)
"Ala..BM dapat B4 or C5 pon takpe, janji lulus, terus dapat sijil SPM punye.." Ada jugak budak Cina kelas aku macam ni, sebab aku tahu subjek sains diorang memang terror berbanding aku..sobsob, yerla aku tau la subjek sains korang terror!! tapi klo korang tak lulus BM nanti tak dapat masuk universiti jugak kan! hoho susah jugak korang..
Dah tahu aku ni bebal sikit dalam sains macam kimia asal dulu aku tak amek bidang sastera jerk..kan senang dapat straight A..insyaALLAH..hoho aku rasa jer.
"Sudahla tak bermakna aku tak dapat upu, aku tak dapat belajar langsung, tak dapat Diploma, aku tak dapat Ijazah sarjana muda..sebab cuma nasib jer tak menyebelahi aku kali ini. Janganla ashik pikirkan gagal saja, sebab disana selalu ada peluang kedua untuk kita..Chayouk2 farhana! u can do it!" =)

18 comments:

SuFy said...

salam, adik..hehe...betul, kegagalan sbnrnye pemangkin kejayaan..so, dpt stdy ktner ni?urm..kt mn2 pon, yg pnting stdy tugas sepnjang hayat..so, gud luck k..muahahaa^_^

farahin said...

babe truskan berusaha k :)
insyaALLAH u dpt pluang ke2..

Armin said...

betul tuh...tapi blm cuba mana nk tau..:)

joegrimjow said...

hehe
ni kire pasrah la ek
ade hikmah
ku tahu kamo happy
ku pon happy

-bm fevret ku

paan said...

cube apply mane2 dulu...yg pnting kite ade ikhtiar len sblum nak dpt yg btl2 kite nak..

d|n said...

em..doa bebykla ..
p2 tawakal..
klo kite dh usehe..nk wat camne..
klo ad rezki..ad la..
x semestinye org yg bjaye..
akn trus bjaye..
mesti ad hikmah sume yg blaku kat kite..pikir2kn..hehe

~cik manis~ said...

ello dear.
jgn give up k wlpun x dpt offer mne2
ksusahan hri ini ialah untuk kesenangan mse dpan.
myeb ade hkmah kan?
who noes rite?
hnye Allah je yg tahu
doa byk2
;)

~cik manis~ said...

ello dear.
jgn give up k wlpun x dpt offer mne2
ksusahan hri ini ialah untuk kesenangan mse dpan.
myeb ade hkmah kan?
who noes rite?
hnye Allah je yg tahu
doa byk2
;)

ubey said...

chaiyok2~

.chocolatevanilla. said...

no worries
rezeki ada di mana2 syg:P
chill yaa

Anak Pendang Sekeluarga said...

salam.........sabar je la........

anna-RR said...

uhh babes.
sama ja kita ni.
x dpt upu.
hehe.
x pa la.
masih bnyk pluang lain kn.
yg penting usaha.
:) :)

Adda, said...

ye betul tu tak bermakne kite gagal selamenye. rezki belum ade lagi. mgkn Allah nak tgk kte tabahk ke tak or sabar ke tak kte hadapi ujian ni. so kte sabar jela. ta ape, still ade next time kan? mane tau rayuan tu menyebelahi kte. go go adda and fana can do it :D


love,
adda <345

Cik Akma said...

dont give up dik :)

kimomoto kozaima said...

ha cmtu la ana cayok2!!
x kire cmne bawah pon pendidikan kite cuba untuk letak diri kite utk mencapai cita2 yang paling tinggi..klu kite buat cmnih kita akan nmpak jalan, wlaupn jalan tu agak sukar..tp usaha kita yang akan membantu kite..jdikan harapan family sbagai kuasa anda..insyaallah^^

farhana said...

alhamdulillah insyallah saya akan berusaha my kawan2 :) :)
thnx bagi sokongan korang!
appreciate it..

^_^

[psss/sorry kawan2 tak dpt nak balas satu persatu komen korang coz takde mood ni, next entry i will reply ur coment one by one k :)]
hehehe

membaca komen membuatku tersenyum kembali :)

dLa said...

btoi3.
x bermakne x dtg kali nie,
peluang xkn dtg laen kali.
ya takkk?

papepn.
jgn give up oke sygg :)

Anonymous said...

малолетка видео http://free-3x.com/ секс подростков от 18 до 18 фото free-3x.com/ онлайн видео молоденьких девчонок [url=http://free-3x.com/]free-3x.com[/url]