March 17, 2012

Sesi bersama pesakit di Hospital Permai

Hye and Assalamualaikum,

Banyak pengalaman manis saya telah lalui ketika berada di Hospital Permai, Kempas Johor Bahru. Kebanyakannya pesakit yang tinggal di sini semuanya menghidap penyakit Schizophrenia. Buat masa ni wad2 yang telah saya masuk cuma 3 wad sahaja iaitu wad wanita sahaja. Buat masa ni saya ditugaskan untuk menjaga pesakit yang berumur di antara 30 an, 50 an dan 70 an. Seronok dapat layan kerenah pesakit mental sebenarnya. Tapi kadang2 tak seronok bila terpaksa handle pesakit yang aggresive dan violence tu.

Cerita pasal seronok, pesakit mental ni memang suka bila org bagi dia gula2 ngan duit. Saya bagi duit kat certain patient jer. Patient yang suka puji cantik ngan suka layan aku menyanyi jer baru sedekah duit. Hahaha.. " Misi-misi ada duit tak mau beli kuih.." Nak amek la seringgit aku bagi. "Misi-misi ada gula tak?" "Ada kencing manis tak? Kalau ada kencing manis misi tak boleh bagi gula2.." Pastu wat muka muram depan aku. Huhu..

"Misi banyak cantik hari ini." Ya Allah aku kalau boleh malas nak cerita hal ni tapi tak bestla kalau tak cerita dari awal kan. Kehkehkeh..."Ala u pun cantikla, misi mana ada cantik.." Pastu senyum sengih2 depan aku. Aikkk dia ni lain macam... Macam nak something. Pastu aku amek gula2 dr poket hulur kat dia. "Terima kasih MISI!!!!" Pastu terus makan gula2 dan berlalu dari aku.. Ohhh!! TAKTIK dia rupanya..

Mewarna memang hobi diorang, tapi sesetengah patient tak suka mewarna. so dilarang memaksa sebelum diorang naik angin

nice to see our drawing in mental hospital.. ^___^

Tak banyak gambar yang aku boleh amek, sebab taking picture is prohibited in the hospital. Kalau tak kene saman nanti. Rasa macam tak sabar nak tolong hospital ni pindah ke tempat baru. Hospital Permai baru dah siap di bina! BESAR gila woooooooo... Rasa macam sebesar Istana kawasannya. Tunggulah sabtu depan baru aku cerita alkisah perpindahan secara besar-besaran tentang Hospital Permai ke hospital baru. Nway thanks guys for reading! Appreciate it..

Truely,
Nurfarhanah Bt. A. Fadillah

6 comments:

ubaidillah zulkefli said...

gile la kalau x gile

cimon said...

Misi cantik msh menyanyi kat wad ke? Hihihi(^_~)

azalia hjsalleh said...

rindu plak pesakit hospital kat hsah, sg petani..
ada jumpa student occupational therapy x?

farhana said...

wat ms ni lum jmpa agi..isnen ni bru jmpa =)

Demi Masa said...

salam. awak memg kerja di hospital permai ke? atau sekadar praktikal?

Demi Masa said...

salam. awak memg kerja di hospital permai ke? atau sekadar praktikal?