February 3, 2012

Yee Sang Chinese food

Assalamualaikum dan hai semua..

Lihatlah Yee Sang ini. Dalam dia ada campuran halia, sengkuang dan campuran sos2 yang lain. First time aku rasa macam minyak gamat di campur dengan keropok yang rangup, hehehehe. Bila dah lama2 rasa boleh tahanlah. Sebab makanan ni campuran sayur-sayuran. Menurut kefahaman aku, makin tinggi yee sang digaulkan ke atas, makin banyak tuah dia dapat. Haha makan dengan chopstick da terror dah..

Cubalah rasa yee sang ni, yang pasti yee sang yang aku makan kat atas ni non alcohol dan bebas khinzir. Itu penting sebelum nak makan mana2 chinese food ok. =) Jum baca serba sedikit pasal Yee Sang ini, macam biasa copy and paste..hehehe

"Yee Sang (or Yu Sheng) is a raw fish salad that is usually eaten throughout the entire Chinese New Year. Yee Sang can also be prepared as a vegetarian dish as well by omitting the fish and replace them with more vegetables. Typically, the vegetables included are shredded radish, carrot, yam and sweet potato with added coloring, pickled ginger and green papaya. The most common raw fish used in the set of dishes is salmon"

Oh tapi sayang takde ikan salmon dalam yee sang yang aku makan kat kolej sempena Sambutan Tahun Baru Cina. Hehe maaf aku takde camera canggih untuk tangkap gambar, so kalau ada gambar dari camera kawan2 aku nanti aku upload di sini.

Nway thanks korang sebab sudi membaca entry saya yang tak seberapa ni. =)) Babai!

wewitt tak sabarnya nak pergi air terjun dengan geng2 KEN. aku hehe. semoga segalanya berjalan lancar. Amin..(maafla aku tak pakai bedak time ni sebab tu ada garis2 halus mulus)

3 comments:

azalia hjsalleh said...

woahhhhhhhh
x pernah lg mkn..

cimon said...

Dimsum xde ke?

farhana said...

lya - rse minyak gamat T__T

cimon - dimsum tu apa? xdela